installatie of vervanging van meterkast

Groepenkast installeren of vervangen

Een groepenkast is één van de belangrijkste installaties in uw woning/bedrijfspand. AVL-Elektro is gespecialiseerd in het aanleggen/vervangen van groepenkasten in particuliere woningen en bedrijfsgebouwen.

Nieuw!
groepenkast2

Vraag vrijblijvend een offerte op maat

Heeft u een verouderde groepenkast zonder of met verouderde aardlekschakelaars? Wacht niet langer en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Offerte aanvragen
Groepenkast installeren of vervangen

Groepenkast, meterkast, stoppenkast, verdeelkast, wat is het?

Om allereerst verwarring te voorkomen: wat is een groepenkast? Een groepenkast is hetzelfde als wat ook vaak een meterkast of stoppenkast wordt genoemd. Gaat het om een heel grote groepenkast, bijvoorbeeld voor een bedrijfspand met veel elektra, dan wordt een groepenkast een verdeelkast genoemd. Hoe dan ook, het is de plek waar de elektra voor een woning of pand binnenkomt en verdeeld wordt over de verschillende ruimten en apparaten.

Groepenkast vervangen – wanneer is het nodig?

Een groepenkast vervangen of controleren is belangrijk wanneer aardlekschakelaars ontbreken óf verouderd zijn. Dit komt vooral voor bij: 

 • Oude, niet gemoderniseerde groepenkasten van voor 1976
  Deze groepenkasten bevatten geen aardlekschakelaars en zijn daardoor niet veilig.
 • Moderne groepenkasten met aardlekschakelaars van > 15 jaar oud
  Een veel voorkomend misverstand is dat een moderne groepenkast per definitie veilig is. Dat is niet zo. De groepenkast ziet er nog gelikt uit, maar schijn bedriegt. Belangrijke onderdelen zoals de aardlekschakelaars gaan vaak maar 15 tot 20 jaar mee. Daarna zijn ze aan vervanging toe. 

Groepenkast vervangen – waarom is het nodig?

Een groepenkast laten vervangen is vooral belangrijk omwille van veiligheid. Wanneer u geen of verouderde aardlekschakelaars in uw groepenkast heeft, kunnen er gevaarlijke situaties in uw huis of bedrijfspand ontstaan zoals brand of elektrocutie. Als het fout gaat, kan dit fatale gevolgen hebben. Tijdig uw groepenkast laten vervangen of nakijken voorkomt dit risico.  

Hierin schuilt het gevaar
Aardlekschakelaars zorgen ervoor dat apparaten en draden niet onder spanning blijven staan wanneer er lekstroom optreedt. Dit is een situatie waarbij stroom weglekt uit een apparaat naar het omhulsel ervan en/of iemand die daarmee in contact staat. Zonder goed werkende aardlekschakelaar blijft de stroom vloeien, waardoor iemand geëlektrocuteerd kan raken. Met een goed werkende aardlekschakelaar wordt de betreffende aardlekschakelaar echter direct uitgeschakeld, valt de stroom uit en is het gevaar geweken.

Zegelrecht

Iedere energieleverancier, zoals Stedin of Enexis, brengt een zegel aan op de behuizing van de kWh-meter en de behuizing van de hoofdzekering(en). De zegels gelden als teken van een veilige installatie. Alleen erkend elektra installateurs mogen deze zegels verbreken en vernieuwen. AVL-Elektro is zo’n erkend installateur. Hierdoor zijn we in staat uw volledige groepenkast na te kijken en/of te vervangen, inclusief de hoofdschakelaar. Zo bent u altijd zeker van een veilige installatie.

Kosten vervangen groepenkast

Wanneer u uw groepenkast wilt laten vervangen, wilt u natuurlijk ook weten wat dat kost. Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. De kosten voor het vervangen van een groepenkast zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal ‘fasen’ en ‘groepen’ dat u in uw woning/pand nodig is. Bij de aanleg van tussen- en hoofdverdeelkasten voor bedrijfspanden lopen de kosten door de grote verschillen in situaties te ver uiteen om hier een bedrag bij te noemen. 

Voordelen van een moderne groepenkast

 • Voorkom overbelasting
 • Optimale veiligheid
 • Voorbereid op de toekomst
 • Voorkom gevaarlijke situaties

Offerte

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor het vervangen of plaatsen van uw groepenkast. Vul daarvoor dit formulier zo volledig mogelijk in. 

Offerte formulier groepenkast
 • NAW
 • Contact
 • Offerte
Aantoonbaar gekwalificeerd. Wij staan voor kwaliteit!

Bel mij terug

Bel mij terug